W specjalnych strefach w marketach lub ekobazarach możemy znaleźć żywność ekologiczną, ale czy na pewno wiemy który produkt jest faktycznie “eko”, a który ma tylko taką nazwę? Dziś na warsztat bierzemy opisy. Eko, organic i bio - jak kupować produkty faktycznie ekologiczne?
Zacznijmy od najpopularniejszych oznaczeń: bio, eko i organic
Oznakowany takimi wyrażeniami produkt powinien pochodzić z rolnictwa ekologicznego, co oznacza, że musi zawierać co najmniej 95% składników ekologicznych:
niemodyfikowanych genetycznie
uprawianych bez użycia sztucznych nawozów
z minimalną ilościąj użytych substancji dodatkowych
Jako żywność ekologiczną traktujemy produkty, które zostały wytworzone naturalnymi metodami. Oznacza to, że do ich produkcji nie użyto środków chemicznych lub żywność nie była poddana istotnym zmiananom genetycznym.
W Polsce mamy szereg oznaczeń, które pomoga zlokalizowac produky ekologiczne i ze zrównoważonych upraw. Mała ściąga poniżej :)
Ekoliść
Oznacza on, że takie wyroby muszą spełniać surowe warunki dotyczące metody produkcji, przetwarzania, transportu i przechowywania. Logo można stosowaćwyłącznie na produktach, które zawierają co najmniej 95 proc. składników ekologicznych i ponadto spełniają inne surowe warunki w odniesieniu do pozostałych 5 proc. składników. Ten sam składnik nie może być obecny równocześnie w formie ekologicznej i nieekologicznej.
Fairtrade
Ten znak jest najczęściej umieszczany na towarach importowanych do naszego kraju, takich jak owoce, kakao, kawa, miód, przyprawy, ryż, wino. Założeniem tego znaku są sprawiedliwe relacje handlowe oparte na zasadach zrównoważonego rozwoju, dzięki którym ludzie poprzez swoją pracę mogą zapewnić godne życie sobie i swoim rodzinom oraz rozwijać swój potencjał.
Ekoland
Przyznawane przez Stowarzyszenie Producentów Żywności Metodami Ekologicznymi. Aby móc korzystać z tego oznaczenia trzeba spełnić szereg kryteriów. Są to między innymi użytkowanie działki w sposób służący zachowaniu bioróżnorodności, nie stosowanie wypalania traw, planowanie odpowiedniego wypasu zwierząt.
Zielone Płuca Polski
Mogą otrzymać go przedsiębiorstwa i instytucje prowadzące działalność na obszarze północno-wschodniej Polski zgodnie z zasadami zrównoważonego rozwoju, w połączeniu z wyjątkową dbałością o środowisko naturalne regionu. Jego głównym założeniem jest promocja polskich produktów w krajach Unii Europejskiej.
Polskie Centrum Badań i Certyfikacji
Takie oznaczenie potwierdza zgodność wyrobu z wymaganiami rolnictwa ekologicznego. Znak mogą otrzymać producenci, którzy respektują europejskie normy ekologiczne, czyli nie stosują chemicznych środków ochrony roślin ani nawozów syntetycznych.
ps. inną sprawą jest żywność domowa, wiejska, tradycyjna i naturalna
Żywność domowa czy wiejska produkowana jest w prosty sposób ze składników dostępnych w każdej kuchni. Taki produkt musi powstać przy zastosowaniu metod funkcjonujących na rynku od co najmniej 30 lat.
Żywnością naturalną nazywamy produkty wytworzone w nieskomplikowany sposób (np. suszenie, tłoczenie, wędzenie) z naturalnych i nieprzetworzonych składników.
Mamy nadzieję, że teraz łatwiej Wam będzie odróżnić produkty prawidziwie ekologiczne od tych, które mają tylko napis EKO :)