Centrum Handlowe M1

Przechowywanie warzyw i owoców

Przechowywanie warzyw i owoców

 

Czy pomidor powinien trafić do lodówki? A jak jest ze szparagami? Hmmmm a sałata?

 

Poniżej przedstawiamy Wam 4 zasady przechowania najpopularniejszych warzyw i owoców i ściągę – wystarczy screenshot i podpowiedź będzie pod ręką - w telefonie :)

 

1: Do lodówki trafiają produkty dojrzałe i nietrwałe

 

- niska temperatura chroni dojrzałe owoce, szczególnie te, które z natury szybką tracą trwałość, tak jak truskawki, maliny, czy borówki (i inne tego typu), więc należy przechowywać je w zimnie. Niską temperaturę lubią też rodzime śliwki, czereśnie wiśnie i inni przedstawiciele regionalnych „pestkowców”

- długo w lodówce poleżą warzywa kapustne, takie jak kapusta, kalafior, brokuł, czy brukselki, a także pory, szparagi i sałata. Ta ostatnia najlepiej przetrwa, jeśli będzie zawinięta w wilgotny ręcznik papierowy, żeby nie straciła swojej jędrności

 

2: Poza lodówką

 

- owoce egzotyczne, przyzwyczajone do ciepłego klimatu lubią temperaturę pokojową: ananas, papaja, nekatrynka, brzoskwinia, mango, awokado, itp. Dodatkowo jeśli kupimy owoc, który nie jest jeszcze wystarczająco dojrzały – wystarczy zostawić go na kilka dni i można cieszyć się jego pysznym smakiem.

- warzywa soczyste i mięsiste, czyli cukinia, ogórek, pomidor, dynia itp. świetnie radzą sobie w warunkach „domowych:

*ważne! Słońce i temperatura pomagają dojrzewać owocom i warzywom, ale nie trzymajmy ich na blacie zbyt długo, bo zwyczajnie się zepsują

 

3: Obiadowe klasyki z ciemni

 

- ziemniaki, marchewka, cebula, czosnek, bataty itp. są jak wampiry – uwielbiają ciemne, chłodne i suche miejsca. Najlepiej sprawdzi się do tego piwnica albo szafka oddalona maksymalnie od źródła światła i grzania.

- warzywa „w ciemni” warto zapakować do papierowych toreb, materiałowych woreczków (TU podpowiadamy jak je zrobić) lub koszyków, ponieważ w foliowej reklamówce mogą zgnić

 

4: Zioła i mrożonki

 

- do mrożenia nadają się niemalże wszystkie warzywa (poza sałatą). Najlepiej przed mrożeniem je umyć i jeśli to możliwe zblanszować, czyli sparzyć w gorącej wodzie, a następnie zanurzyć na chwilę w lodowatej. Po wysuszeniu można wrzucić do zamrażalnika i cieszyć się smakiem, kolorem i sprężystością po rozmrożeniu

- nie ma problemu z zamrożeniem owoców jagodowych oraz wiśni i śliwek. Po umyciu i osuszeniu wystarczy wpakować je do pojemników i włożyć do zamrażalnika

- zioła w doniczce trzymamy na zewnątrz, regularnie je podlewając. Najlepiej będzie ustawić je tak, żeby docierało do nich słońce. Ścięte zioła natomiast możemy z powodzeniem mrozić (na przykład w słynnych opakowaniach po lodach)

 

#BądźŻyczliwy dla jedzenia! Nie kupuj za dużo, a jeśli nie zjesz wszystkiego - zawsze możesz coś zamrozić lub rozdać znajomym :)